Czy grzyby trujące naprawdę zawsze smakują gorzko? Czy obróbka termiczna może „zneutralizować” toksyny? A może szybkie objawy po zjedzeniu to znak, że nie ma się czym martwić? O najgroźniejszych mitach, mechanizmach zatruć i tym, jak nie leczyć się domowymi sposobami, opowiada dr hab. n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych i farmakolog kliniczny.
Zbieranie grzybów to jedna z ulubionych jesiennych tradycji Polaków. Niestety, co roku zdarzają się przypadki ciężkich zatruć, a niektóre z nich kończą się tragicznie. Najczęściej winne są błędne przekonania – mity powtarzane od pokoleń i wiara w ludowe sposoby na „odtruwanie” - W każdym micie może być przecież ziarno prawdy. Podobno grzyby trujące mają gorzkawy posmak. Z tego znany jest borowik szatański (szatan), co nie znaczy, że każdy grzyb trujący ma specyficzny smak...
Czytaj dalej: https://www.zdrowiego.pl/aktualnosci/9890904,zatrucia-grzybami-najgrozniejsze-mity-objawy-i-leczenie-ekspert-ost.html